Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J95a44n 80R64á51ž

9. 8. 2017 17:23

Celá úvaha je postavena zcela chybné základu: To, co seu nás nazývá "zdravotní pojištění" žádným pojištěním není, neb nemá základní atributy pojištění. Pojistnou smlouvu, ve kterých jsou přesně precizovaná práva a povinnosti obou smluvních stran, rozsah pojistného krytí a cena pojistného. Systém má zásadní chybu, že , "pojišťovny" si nemohou stanovit pojistné produkty, která by byly pro pojistníka natolik atraktivní, aby byl ochoten za to připlatit, pojišťovna si nemůže stanovit výluku ze standardního plnění, která by zohlednila zvýšená pojistná rizika a brání tak, aby lidé si uvědomili, že aktivity se zvýšeným rizikem úrazu nebo vzniku chronické nemoci, si musí připojistit a byl tak zdůrazněn princip osobníodpovědnosti každého jedntlivce za své zdraví. Ale základním odlišením zdravotního "pojištění" od klasického pojištění je, že co tak zvaná zdravotní pojišťovna za svého pojištěnce platí, není pojistné plnění, ale státem předepsaná a podivně selektovaná dávka.

1 0
možnosti

Ale to pojisteni vas jisti proti nemoci...jak je to v zahranici, treba v Evrope? Tam se nikdo nepojistuje?

0 0
možnosti
Foto

Poplatky ve zdravotnictví jednoznačně ne. Buď je zdravotnictví státní a každý je nucen si zdravotní pojištění platit, pak jsou nějaké další poplatky nad rámec nebo zrušme povinné zdravotní pojištění a pak nechť si každý zaplatí, co uzná za vhodné.

1 2
možnosti

J74a75n 27R80á25ž

9. 8. 2017 17:52

A co tak systém zdravotního pojištění, že stát určí všem pojišťovnám zdravotní standardy, čili rozsah hrazení za léčení direktivně daných diagnoz, za což by se platilo zhruba co dnes, ale dál by do smluvních vztahů mezi pojišťovnami, pojištěnci, zdravotních zařízení nepletl. Tedy, co by si jako nadstandard domluvila pojišťovna (rozsah a cenu pojistného) s pojištěncem a zaručila mu splnění podmínek nadstandardní léčby smlouvou s vybraným zdravotním zařízením, by nechala na svobodě smluvních stran.

To by se Vám nelíbilo? Mně ano!

0 0
možnosti

Vaše úvaha má jednu slabinu v tom, že se domníváte, že když si člověk formou zdravotního pojištění "předplácí" budoucí péči v nemocnici, měl by dostat zdarma i ten žvanec. Ale tak to není. Vy předplácíte sobě (a potažmo všem ostatním v systému) případnou drahou operaci nebo léčbu, na kterou by nikdo z pojištěnců nikdy neměl. Proto je na místě šetřit u tak banálních věcí, jako je stravování v nemocnici, nebo volně dostupné léky na běžné choroby. A pokud se někdo chce vyvarovat finančních problémů během pobytu v nemocnici, může si za vcelku malý obnos upravit běžné úrazové, či životní pojištění u komerčních pojišťoven, které s touto možností počítají a vyplácejí za každý den pobytu v nemocnici smluvní částku.

3 0
možnosti
Foto

Vaše úvaha má slabinu v tom, že nezohledňujete to, že české státní zdravotnictví není nic jiného než černá díra na peníze a také v tom, že se nezabýváte tím, že cena drahé operace nebo léčby je určena rozhodnutím úředníka a nemá s reálnou cenou nic společného.

Komerční pojištění by přicházelo v úvahu, pokud by nebylo povinné státní zdravotní pojištění.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji všem diskutujícím za zajímavé informace, poznatky anázory. Ráda bych ještě ke článku doplnila dvě osobní zkušenosti: Například u nás u lékaře v době, kdy seplatilo 30 korun, jsem nikdy nedostala potvrzení. Vlastně jsem ho nedostalavůbec nikde, kdekoliv jsem těch 30 korun platila. Byla jsem nucena díky nějakénemoci obcházet zdravotnická zařízení, vtipné bylo například, když jsemdorazila do nemocnice, kde si 30 korun vzali na recepci a poté na všech dalšíchodděleních, kam jsem příšla (ordinace, rentgen atd). Jediný, kdo jednal seriozněa platilo se při návštěvě „všeho“ oněch 30 korun, byl endokrinologický ústav naNárodní třídě (bravo – ale byl jediný). Ti také měli ve svých prostoráchumístěn automat na třicetikoruny. V rozlehlejších zdravotnickýchzařízeních podle mého názoru nemá normální smrtelník šanci dešifrovat, kdevšude má platit a kde ne, zda je to úkon v rámci toho a tamtoho. Pokudalespoň pokaždé vystavili potvrzení, OK, ale pokud ne, kde je pravda???Přispívají peníze skutečně na rozvoj zdravotnictví a kde vlastně končí????? Ano,asi namítnete, že počet třicetikorun by měl korespondovat s počtem návštěvníků,kteří ten den byli v ordinaci. Což by mi docela zajímalo, neboť jsem mělapocit, že spíš přispívám sestrám na kafe........ Druhá věc, která mi vadí – byla jsem řádově půlroku doma, v pracovní neschopnosti. ... v PN jsembyla, neboť jsem nemohla víceméně chodit. Vůbec. Takže se nedá říct, že bychmohla pracovat – dojíždím 40 km autem a MHD. Měla jsem nárok na nemocenskou ata mi skutečně přišla – první asi za tři měsíce. Mám to štěstí, že mám manžela,který rodinu utáhne a nijak jsme to nepocítili, ale...dovedu si představit, že seto stane někomu, kdo bere malý plat a prostě mu ty peníze najednou chybí, spoluse složenkami chodí penále, atd. Myslím, že pokud stát chce po lidech nějaképoplatky, měl by pak tedy alespoň zařídit tyto věci součinně tak, aby s lidmijednal jako se svými klienty, nikoliv jako s flákači, kteří mohou býtrádi, že jim vůbec něco pošle.......

0 0
možnosti

1.lékař a zz jsou povinni vydat potvrzení jen na vyžádání

2.jak jste správně postřehla, počet poplatků odpovídá počtu úkonů, na které je poplatek vázáný. Také každé zařízení dostává výpis indikovaných poplatků. Tyto je samozřejmě nutné přiznat a zdanit.

3.Buďte si jistá, že poplatky přispěly na zdravotnictví. protože dohodovací řízení s nimi počítalo a o to byly ůhrady od pojišťoven kráceny (lépe řečeno nenavyšovány). nebo vás zajímá, za co byla utracena přesně ta mince, kterou jste zaplatila? ;-)

4.Souhlasím, že ve výběru u praktických lékařů a v nemocnicích byl bordel

5.K poslední větě: ano, buďte ráda, že vůbec něco dostanete

0 0
možnosti
Foto

Před deseti lety jsme naivně koupili štěně jorkšíra bez papírů. Fenku Eli a ta má dnes, když žije u rodičů manželky asi 5,5 kg hmotnosti, tedy ani zdaleka ne pravý jorkšír, i když barvou těla a markanty na jorkšíra vypadá.

A proč to píši? Tím, že je Eli přerostlá, nerpí na problémy s klouby, které jsou u "pravých" jorkšírů tak běžné.

A kolik stojí třeba operace jedné kyčle takového pejska? Prý až 15.000.- Kč. To by sám za sebe ten člověk nedal.

0 0
možnosti

Ano lidé jsou schopni nacpat 20k do svého mazla, tam kupodivu nikdo po státu nic nepožaduje,nicméně sami chtějí vše gratis....

0 0
možnosti

Lidé by měli vědět, že zdravotnictví není zdarma, ale že to je nejdražší služba v tomto státě. To zaprvé. A zadruhé - ani socialismus ho zdarma nedal ! Pokud jste za socialismu ulehl na lůžko v nemocnici, na neschopence se vyplňovalo : "...v ústavní péči od...do..." Proč ? Protože v 80. letech, kdy byla nemocenská max. 90,- Kčs denně, Vám byla v tichosti zkrácena na polovinu ! Tedy jste přišel o cca 45,- Kč nemocenské za den hospitalizace. Po přepočtu na dnešní mzdy by to bylo něco okolo 500,- Kč !!! A nedávno se pro 30,- Kč vyhrály volby.... Už jen ze zákona - zdravotní pojištění slouží pro úhradu poskytnuté zdravotní péče !!! A poskytnutá zdravotní péče nejsou hotelové služby, a to není jen strava, ale také obsluha, topení, nájemné, energie, praní prádla apod.

A navíc - zdravotnictví pomůže každá koruna. I když na pojistné se "vybírá" (spíše daní) ve světě obvyklá procenta, pak si ale uvědomte, že z českých platů !! A protože zdravotnictví ale všechny nákupy hradí ve světových cenách, je tu jasná disproporce. Bude prospěšné, pokud si všichni uvědomí, že prostředky vybrané z našich platů formou "zdravotního pojištění" prostě nestačí.... [>-]

2 0
možnosti
Foto

Jsme jen lidé a já jsem zásadně pro poplatky za hotelové služby. Ale moje maminka byla ročník 1923 a v prosinci 2013 byla hospitalizována.

V lednu jsem dostal fakturu na asi 2000 Kč, kterou jsem obratem zaplatil. Ale lhal bych, kdybych řekl, že mě nepotěšilo, že za leden 2014 a další měsíce hospitalizace maminky, jsem už platit nemusel.

Jsme, prostě, jen lidé, že?

0 0
možnosti

Autorka má v mnohém pravdu. Vývoj jde k umělé inteligenci a lékařské technologii. Automatické vyšetřovací metody i automatické operace na jiných principech nás čekají již brzy. Specializovaní lékaři nebudou mnohdy vůbec potřeba.

Příjmy lidí nemohou být založeny jen na jakési podivné zásluhovosti. Ať se nám to líbí nebo ne - základem je sociální přístup či socialistické zásady ve společnost.

Dnes může být soukromé cokoliv. Ale nějaké předbíhání za úplatek jsme znali i v době před rokem 1989. Situace ve zdravotnictví u nás se dost zásadně vylepšuje a mnohde je již relativně dokonalá.

Vývoj je jiný, než si mnozí představují a vývoj jde správným směrem. Proto mají i problémy například v USA, kde jsou na tom mnohem hůře, než my obecně. Když přestanou státy zbrojit a válčit, půjde vše mnohem rychleji.Nová průmyslová revoluce stejně změní společnost tak zásadně,že si to vůbec nedokážeme představit. A jde o desítky let - žádná staletí, jako dříve.

0 0
možnosti

Přiměřené poplatky za pobyt v nemocnici jsou v pořádku.

Sice musíte platit "složenky" (já tenhle přežitý pojem nenávidím) ,nicméně služby nekonzumujete, konzumujete je v nemocnici, takže se vám to projeví v závěrečném vyúčtování.

Jediný kdo je asi tratný, je ten kdo skutečně platí NÁJEM ,těchto lidí je ale výrazná menšína...

0 0
možnosti

Asi žijete pane na jiné planetě. Představte si, že existuje instituce zvaná manželství a děti se rodí pořád stejně. A když chybí část příjmu v rodině,tak to je mnohdy znát. Nelze jakoukoliv službu,kterou popisujete, při pobytu v nemocnici zrušit. I v prázdném bytě se musí v zimě temperovat. A menšina, která platí Nájem je zvláštní úvaha. Asi bydlíte ve stanu v hlubokém lese. Nebo jste ještě v období, kdy nepotřebujete zatím lékařskou péči. Je Vám přáno !

1 0
možnosti

Stát by měl být solidární !!!!8-o8-o!!! Stát má ručičky, vydělá stamiliardy měsíčně a měl by tedy těm, kdo náhodou platili pár korun pojištění vše zaplatit a ještě pofoukat! ;-D ;-D ;-D S T Á T!!!

Plátci pojistného a daní (z nichž jdou platby za "státní" pojištěnce) jsou ti, kdo jsou solidární. Pokud má jít solidárně víc peněz na ubohé marody, musí to zaplatit pouze a jen plátce daní a pojistného. Neboť v případě placení čehokoliv jednoznačně platí, že stát jsme my.

1 0
možnosti

Naše socialistické pseudopojištění je podvod na chudých. Je postaveno na zdravotnictví zadarmo pro bohaté i chudé. Proč? Proč ti, co na to mají, nemohou si péči zaplatit ze svého? Pak nejsou peníze na léčbu! A podle Vašeho doporučení dojde ke ztrátě dostupnosti kvalitní zdravotní péče. To chcete? Aby kvalitní ošetření bylo jen za korupční peníze nebo na protekci? Bohatí si s tím poradí již dnes. Ale co ti chudí? Kde na to vezmou peníze?

:-)

1 0
možnosti

Nečetl jste, pane doktore, až dokonce, viz níže. Ještě mně nikdo nevysvětlil, proč po roce 1990 se zdravotnictví nechová tržně. Příklad - jistá vrstva populace bude vždy ochotna uhradit nadstandardní služby (jednolůžko, připojený PC, strava, dodání tisku, návštěvy, atp.), tak proč jim to neumožnit? Ziskem z takových služeb lze potom hradit mzdy lékařům a sester, náklady na přístroje. Jak prosté, ale za 27 let to nikoho nenapadlo? V čem je asi problém?

Já osobně mám názor, že by měla existovat vždy jistá forma lékařských služeb, ve standardu, který by měli lidé dostat za řádně placené pojištění zdarma.

Zdroj:http://henychova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=617505

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS