Máslo nám zdražuje - co budeme dělat?

18. 09. 2017 15:49:25
Kdekdo sdílí na facebooku tu strašnou novinu, jak bude či je dražší máslo. Nevím, jestli je či bude dražší o korunu, o deset nebo dvakrát tolik, ale upřímně – je mi to jedno....

Většina národa blbne, jako by se snad s tím máslem nyní hodlali natírat od hlavy až k patě, přestože zejména po revoluci ho přestal téměř celý národ jíst, protože přešel na umělé tuky a další podobné rádoby máslové pochoutky. Tenhle odporný margarín pod nejrůznějšími názvy a chemickými příchutěmi si lidi mažou na chleba a používají ho v kuchyni celou tu dobu, ale jen vznikne – nebojím se říci – téměř jakýsi „promáslo propagační hoax“, obecná nálada způsobí, že si snad z toho másla budou lidi vařit i polévku, používat ho místo tužidla na vlasy, mazat s ním boty či leštit disky aut, vyrábět z něj krémy proti vráskám a navrch se tím máslem budou mazat v zimě proti omrzlinám.... Jinak si to nedovedu vysvětlit, neboť máslo se stalo jedním z hlavních témat diskutérů.

Zmatené ženy a dokonce už i muži, tím, že nebude máslo, si předávají na internetu přitroublé návody, jak nejlépe za pomoci několika mixérů a zaneřádění celé kuchyně vyrobit to pravé máslo po vzoru našich babiček, jak je super, že na to někdo konečně přišel...Jak je to teda ta dřina, když si konečně to máslo budeme vyrábět, ale co nám chudákům zbývá, když nám ho teda zdraží. Božínku. Přitom každý průměrně inteligentní člověk ví, že máslo se vyrábí z čerstvé šlehačky, a že pokud vlastní doma jakýkoliv šlehač nebo mixer, ideálně s víkem, aby neměl vymalovanou celou kuchyň mléčnými tečkami, vyrobí si ho sám doma v kuchyni stisknutím jednoho tlačítka asi za pět minut. Prostě ušlehá tu šlehačku, šlehá ji do zblbnutí až se zdrcne, pak se ještě více zdrcne, zplihne – a vznikne máslo. Pak celý ten mokromastný tovar přecedí přes sítko, uplácí lžící do krabičky nebo porcelánové misky na máslo – a máslo je na světě, plus navíc odstředěné mléko, které si může dát třeba do kávy... Tak proč tolik řečí?

Stejně tak to máslo, které si vyrobíte doma, je samozřejmě luxusní a samozřejmě, že vyjde na víc než když si ho koupíte v obchodě. Ale uvažujme logicky. Pokud si chceme vyrobit to luxusní máslo, tedy to, co je skutečně máslo, to, které neprská, na jedné lžičce se upeče několik vajíček k snídani a na housce či chlebu je prostě lahůdka (podobné se dá za podobnou cenu koupit hotové například ve specializovaných sýrárnách), pak samozřejmě to máslo vyjde na řádově dvojnásobek ceny, i když nepočítáme energii atd... a zbývá otázka: domníváte se, že to, co Vám prodávají v supermarketu jako označení „máslo“, je skutečně kvalitní máslo? Alespoň vzdáleně podobné tomu stoprocentnímu, které si vyrobíte sami? A mohl by se výrobce dostat na cenu s obalem a ziskem pro výrobce a prodejce, která je tak nízká? Když jen samotný papír, ve kterém je máslo zabaleno, je pěkně drahý? (kdo vyrábí i domácí sýry, ví o jakém papíru mluvím). Když tedy pominu, že většina lidí by si s tím máslem, které v chladnu tuhne, ani nevěděla rady, neboť jsou zvyklí používat lehce roztíratelné umělohmotné tuky, kterými nás obklopuje televizní reklama.

Takže přátelé, pokud Vám to máslo v obchodech zdraží o pár korun, klidně jim ho nechte v regálu, nechť si ho tedy snědí sami – nebo aspoň pokud nezjistíte na obalu při porovnání s tím dřívějším máslem, že ve složení se nachází o něco více tuku. A pokud se ho rozhodnete vyrábět doma sami, jako to dělám už asi 10 let já, přikládám závěrečný tip – pokud másla vyrobíte více než sníte, rozdělte si ho na víc porcí, třeba do plastových krabiček, a dejte si ho do mrazáku. Můžete si pak vždycky vyndat pouze část a ačkoliv vás vyjde na víc peněz, bude levnější – nebudete si totiž kupovat našlehané cosi s přídavkem másla a vody, co vám po rozpuštění oprská celý sporák a navíc se vám domácí máslo po dnech v lednici nezkazí. Mimochodem, i jednotlivá „máslíčka“ lze vyrobit jednoduše – máslo naplníte do krabičky na ledové kostky. Pak stačí jen porci vyndat a máte třeba i po dvou měsících stále čerstvé máslo.

S máslem se dá samozřejmě experimentovat, takže si můžete vyrobit i bylinkové či jinak ochucené. Přeji dobrou chuť a těším se na případně Vámi objevené vychytávky. :-)

Autor: Jana Henychová | pondělí 18.9.2017 15:49 | karma článku: 17.84 | přečteno: 972x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 74 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 158 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 29.45 | Přečteno: 513 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 561 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1739

Ferda Mravenec - práce všeho druhu :-)

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...